Индустриално импрегнирана дървесина

За повечето хора дървесината е много красив материал.
Но различни фактори значително намаляват нейният живот. За това хората са търсели различни методи за защита на дървения материал. В миналото дървесината е защитавана чрез потапяне или намазване с четка с различни масла. Това е ръчен процес, отнема много време и не осигурява ефективна и продължителна защита, защото консервантът прониква само в много тънък горен слой на дървесината. Този тънък слой бързо и лесно се разрушава от ултравиолетовите лъчи или влагата.

Сега има друг, съвременен и много по-ефективен метод.
Това е индустриалният метод за дълбоко импрегниране на дървесина в автоклав чрез вакуум и налягане. Иначе казано методът „Вакуум / Налягане / Вакуум”. Чрез него значително се увеличава експлоатационният живот на дървесината.

Промишленото импрегниране на дървесина в автоклав, може лесно да се обясни.
Дървесината се поставя в автоклав, където първо се създава вакуум до 0,09 МРа. Това отваря порите на дървото, извлича влагата от него и го подготвя за импрегниране. След това в средата на вакуум се внася импрегнант, който се вкарва в автоклава с хидравлично налагане до плюс 8 атмосфери (0,8 МРа). Третата фаза е отново създаване на вакуум, който премахва излишния консервант от повърхността на дървесината.

Като резултат се получава индустриално импрегнирана дървесина
с дълбоко проникване на импрегнант в нейната структура. Импрегнантът значително подобрява нейните качества и увеличава живота и до 60 години. Предпазва я от гниене, мухъл, насекоми, гъбички, плесени и от въздействието на други микроорганизми и разрушаване и дори да е в земята в продължение на години. Когато се използва двукомпонентен импрегнант с тонираща добавка повторната обработка боядисване или лакиране става излишна.

Импрегнанта Tanalith E.
Е екологично чист – не съдържа хром и арсен и е абсолютно безвреден за хората и животните. Технологията за импрегниране на дърво е Tanalith E е сертифицирана и одобрена за употреба в повече от 35 страни. Когато към Tanalith E се добави оцветяващият агент Tanatone резултатът е импрегнирана дървесина с всички изброени качества и защити и с много привлекателен външен вид – мек кафяв цвят.

Индустриално импрегнираната дървесина успешно се използва при оборудването на открити детски и спортни площадки и като материал за настилки, живи плетове, градински постройки, беседки, перголи, покриви, дървени къщи, огради, градински мебели и аксесоари, външни обшивки на сгради и т.н.

Греди 12 на 6 на 400 см.Импрегнирана дървесина

Автоклав за импрегниране на дървесина

Зареждане на дървесина за импрегниране в автоклав

Как импрегнираме дървесина
Процесът на импрегниране може да видите в прикачения видео клип с продължителност 3:08 минути.